comedycentrallive.se

Läs mer om det senaste från svenska företag

Takpannor: Tegel vs. betong

Takpannor: Tegel vs. betong

När det gäller tak och takpannor så tänker de flesta först på tegel, då detta är det äldsta och mest traditionella materialet som används i denna typ av tak, men det är faktiskt inte det enda alternativet man har när det är dags att renovera. Betongpannor kan också vara ett alternativ att överväga. 

 

 

Traditionellt tegel

 

Fördelen med just det sedvanliga teglet är att de håller väldigt länge, det ser snyggt och härligt gammaldags ut, och det ger även huset det där lilla extra i och med sin tilltalande färg. En sorts lera används för att tillverka takpannor, vilket gör dem både tåliga och vattentäta, men det krävs en del förarbete för att vatten inte ska kunna tränga in under teglet. En annan nackdel är att tegelplattor är relativt dyra i jämförelse med andra material.

 

Betongpannor

 

För den som vill ha lite mer variation och ett större utbud att välja från, ja då kan betongpannor vara ett lämpligare alternativ. De är tyngre än vad tegelpannor är, på grund av att tegelpannor är porösa, och brukar kunna vara något större i storlek. I övrigt så är de väldigt lika tegelpannor till utseendet,  då de är behandlade för att se blanka och tilltalande ut. En potentiell nackdel med betongpannor är att de är väldigt “hala,” något som gör att snö och skräp glider av väldigt lätt. Detta kan komma att kräva lite mer förberedelse och eftertanke, för att undvika att snö och is rasar ner.

 

En fråga om personlig smak

 

Huruvida man föredrar tegel eller betong när man sätter nya takplattor beror helt på personliga förutsättningar och smak; tegel är dyrare än betong, men erbjuder samtidigt mer variation. Ett smart sätt för att bestämma sig för vad det är man vill ha är att ta sig en titt på båda alternativen för att jämföra pris och annat: https://hemmatema.se/tak/takpannor/betong-tegelpannor/