Kompetens för bergsprängning

22 juni 2022 william eriksson

editorial

Var det du som köpte den där fantastiska tomten med sjöutsikt som vid närmare eftertanke bara bestod av berg, berg och berg? Ditt hus kommer med största sannolikhet inte behöva pålas tjugo meter ned i marken i så fall, men du kommer förmodligen ha behov av hjälp med bergsprängning. Att spränga berg är liksom ingenting som man bara gör sådär på en kafferast om man inte besitter kompetensen som krävs. 

Inte Harry

Det kan vara lätt att tro att det är som för Dynamit-Harry. Att man helt enkelt bara kan ladda upp en salva sprängmedel, fyra av och med håret rakt upp utropa “vilken jävla smäll!” Riktigt så ser verkligheten inte ut. Hur skön Dynamit-Harry och hans polare än är. 

I själva verket är bergsprängning ett arbete som verkligen kräver sin erfarenhet och kompetens. Beroende på hur och var du ska spränga kan du behöva olika typer av metoder och medel. Det är liksom en sådan där grej som man inte vill råka göra fel med. Bara att tänka på den saken kan få vem som helst att vilja krypa tillbaka in under täcket. 

 

Bergsprängning

 

Tänk på grannsämjan

Den som arbetar med bergsprängning vet exakt vilken metod hen ska använda på vilken plats. Är det exempelvis bara dynamit eller elektroniska sprängkapslar som behövs? Det finns även en annan aspekt som är viktig att ta i beaktande: omgivningen. Det går inte att bara tänka på den fantastiska tomten med sjöutsikt som du just har köpt, och som behöver sprängas järnet på för att få dit ditt arkitektritade hus som ska se ut som att det växer ut ur berget. 

Den tomten ligger nämligen förstås i anslutning till grannar. Ett helt område som helst av allt inte vill att kaffet i koppen ska skvalpa över alltför frekvent. Den som kan bergsprängning vet att man bör spränga i lagom doser för att inte störa omgivningen i onödan. Bara det kan rädda grannsämjan, så att din framtida inflytt kan bli sådär trevlig som du tänkt dig.

Fler nyheter