comedycentrallive.se

Läs mer om det senaste från svenska företag

En fiskesport som kräver sin utrustning

En fiskesport som kräver sin utrustning

Har du någon gång funderat på vad flugfiske egentligen innebär? Precis som namnet antyder har det med en fluga att göra. Men inte vilken fluga som helst utan en fiskefluga. Den oerfarne kanske kan tro att det handlar om att fästa en livs levande fluga på kroken, på samma sätt som man hakar fast en daggmask vid metande, men det stämmer inte riktigt. Fiskeflugan som bete kan likna en insekt, ett fiskyngel eller vara något som inte finns på riktigt. Men det ska locka fisken och reta dess huggreflexer så att den nappar på kroken.

 

Flugfisket är inget nytt påfund

Den första boken om flugfiske utkom så tidigt som under 1400-talet, strax efter att boktryckarkonsten fått sin genomslag i Europa. Redan då förekom konstgjorda flugor som man fiskade med. Hur är det då med spön till flugfiske, kan man använda vilket kastspö som helst? Nix! Tekniken skiljer sig faktiskt markant åt från spinnfiske och haspelfiske varför man behöver särskilda spön för flugfiske. Den stora skillnaden är att själva fluglinan utgör kastvikten vid flugfiske.

 

 

Kvalitet spelar roll

Inom spinn- och haspelfiske medverkar rullen i själva kastet, medan flugrullens uppgift är att magasinera fluglinan och används när man drillar fisken. Flugfiskespön är också väldigt långa, och kan vara upp till fem meter! De är ofta tillverkade i glasfiber, kolfiber och boron. Flugfiske är en avancerad sport och det krävs en hel del träning för att kunna utföra ett bra kast. Kanske är det utmaningen i sporten som gjort den så populär. Om man känner sig manad att prova är det en god idé att investera i ett bra flugspö. Det finns en och annan butik som tillhandahåller riktigt bra flugspön i Göteborg. Ibland kan det vara läge att vidga sina vyer och testa en ny typ av sport eller åtminstone nya varianter av den.