comedycentrallive.se

Läs mer om det senaste från svenska företag

Det finns flera orsaker att söka akuttandvård

Det finns flera orsaker att söka akuttandvård

Man kan behöva söka akuttandvård på grund av olika anledningar. Till exempel tandvärk, besvärande visdomständer, utslagna tänder eller plågsamma ilningar.

Tandvärk tyder på att det är någon form av skada på tanden eller tänderna. Att det gör ont beror på en inflammation eller infektion i tandens nerv. Hål i tänderna, eller karies som det också heter, är en av de vanligaste orsakerna till tandvärk. Hur och var det gör ont i munnen beror på vad som orsakat tandvärken. Det kan vara molande, ilande eller huggande smärta. Tandvärken kan även påverka så att man får svårt att äta och sova samt att man känner sig lättirriterad och orolig, då är det på tiden att man söker akutvård.

Besvärande visdomständer är när tänderna som sitter längst bak i varje käke blir inflammerade, skadar tanden framför eller ger problem med tandköttet. Symptomen man får när man drabbats av en besvärande visdomstand kan vara ont i tanden, svårigheter att gapa, feber och att tandköttet eller kinden blir svullen.

Utslagna tänder kommer från att man har varit med om något slags trauma. En utslagen tand kan sättas tillbaka om man tar hand om tanden till dess att en tandläkare kan sätta tillbaka den. Det gör man genom att förvara den i munnen, i ett glas mjölk eller koksaltlösning.

Ilningar är smärta som oftast kommer då man äter eller dricker något kallt. De kan bero på att man har fått hål eller sprickor i tänderna. Ilningar kan även bero på att man fått skador på tandköttet, genom till exempel felaktig tandborstning, som gör att tandroten blottas. Om smärtan är ihållande och tanden är känslig för både varm och kall dryck eller mat bör man söka akutvård.

 

Den som behöver akut hjälp och befinner sig i Stockholmsområdet kan söka akuttandvård Odenplan. Där arbetar de alltid för att ta emot patienter så snabbt som möjligt och lösa problem på bästa sätt.