comedycentrallive.se

Läs mer om det senaste från svenska företag

Colin Stetson – En modern saxofongalning

Colin Stetson – En modern saxofongalning

Varje instrument har sina hjältar och profiler. Men om någon skulle fråga ”Kan du nämna världens häftigaste saxofonist?” så skulle gissningsvis de flesta av oss få en tom blick och halvgissa ”Spelade inte Miles Davis saxofon?”. 

Svaret på denna fråga är ”Nej”, och svaret på den första – alltså den om världens häftigaste saxofonist – är ”Colin Stetson”.

Om namnet inte klingar bekant så kan nämnas att denne innovatör har spelat med musiker som Bon Iver, Tom Waits, David Gilmore, Godspeed You! Black Emperor, Sinéad O’Connor, Lou Reed… listan kan bli lång. Han är som sagt en innovatör, och pushar gränserna för vad som går att göra med en saxofon.
Ta till exempel låten ”The Sun Roars Into View” som förvisso innehåller en viola, men där Stetson både håller en pulserande bas och samtidigt spelar melodi, oavbrutet, med saxofonen.

Enligt en intervju på Vice-sajten Noisey lades grunderna till Stetsons musikaliska karriär under en sommar då han påverkad av meskalin utforskade saxofonens potential som instrument. Han utvecklade då en spelteknik som till och med fick hans saxofonlärare på University of Michigan att förundras. Det slutade med att Stetson lärde ut tekniken till sin lärare, vilket han (Stetson) tog som bekräftelse på att han var något på spåren.

För den som undrar hur man kan lära sig att spela som Stetson så handlar det om att ha en rebellisk attityd (inte följa lärarens alla påbud) och fysisk träning. Hans spelstil kräver nämligen inte bara en extraordinär lungkapacitet, utan fingrar som klarar av att ta alternativa grepp på instrumentet. Dessutom behövs underarmar som orkar med ansträngningen. 

Extra kul är att Stetson har gjort en skiva tillsammans med den svenska jazzsaxofonisten Mats Gustafsson. ”Stones”, som skiva heter, är ett underbart urballat utforskande av musiken och saxofonen som instrument.

Oavsett om du känner att Stetson kan inspirera dig i ditt spelade eller inte, eller om du har en annan favoritsaxofonist, så kan DanGuitar hjälpa dig med val av instrument efter dina förutsättningar. Butiken finns både fysiskt i danska Grenå och som webbutik med snabba leveranser.