Därför bör ditt larm kopplas till en larmcentral

21 januari 2022 patrick pettersson

editorial

Föreställ dig det öronbedövande ljudet av ett larm som aktiveras. Det oerhört höga och intensiva tjutandet som försätter vem som helst i panik. Inte bara någon som av misstag råkat aktivera larmet och i stressig bestörtning och desperation försöker stänga av det. 

Föreställ dig då hur det känns för den tjuv som som faktiskt tar en enorm risk att bryta sig in i ett larmat utrymme. Personen begår ett brott och larmet lockar till sig uppmärksamhet och en risk att bli upptäckt.

Ofta har larmet en avskräckande och därmed förebyggande effekt mot till exempel inbrott. Men ibland är inte bara själva tjutandet tillräckligt. För att få ut max av ditt larm bör du ha ett larm som är uppkopplat till någon slags larmcentral. När larmet väl aktiveras kan larmcentralen se på kamerorna vad det är som har utlöst larmet och kan skicka ut personal till platsen med imponerande kort varsel. 

Larmcentral

Larmcentralen tar ditt larm på allvar

Att via en larmcentral få ut säkerhetspersonal till platsen där inbrottet har skett har flera fördelar. Jackpotten är förstås att ta tjuven eller tjuvarna på bar gärning, men även om de lyckats ta sig därifrån kan värdefull bevisning samlas. Sådant är förstås alltid fördelaktigt att samla så fort som möjligt. Den säkerhetspersonal som åker ut till platsen kan därför larma vidare till polis om det skulle vara befogat just i den situationen.

Ibland händer det förstås att larm aktiveras av misstag, kanske till exempel av ett husdjur. Även då kommer förstås larmcentralen att sätta igång sina rutiner. De vet ju ännu inte att det är ett falsklarm. 

De kommer naturligtvis kontakta dig, ofta per telefon och då behöver du i regel ange ett säkerhetsord som bara du och larmbolaget känner till. En larmcentral tar varenda larm på allra största allvar. Läs mer om hur de arbetar här: https://www.secass.se/larmcentral/

Fler nyheter